In de loop van jaren heb ik voor veel cliënten een beroepskeuzeonderzoek uitgevoerd. Je kunt je afvragen wat een goed beroepskeuzetraject behelst, maar ook welke afwegingen er spelen om een goed resultaat te bereiken. Ik voel de behoefte hier eens iets over te schrijven. En ik doe dat in 2 delen.

In dit eerste artikel ga ik in op de testfase van een beroepskeuzeonderzoek. En dan leg ik in een volgend artikel meer uit over de fase die daarna komt.

Wat is een goed beroepskeuzeonderzoek?

Tijdens een goed beroepskeuzeonderzoek doorloop je als coach samen met de kandidaat diverse fases. Ten eerste een zogenaamde testfase. In deze eerste fase van het traject worden diverse testen afgenomen om zo een excellente basis te creëren voor de volgende fase van het traject.

Deze testfase kan op twee manieren benaderd worden. Ik leg graag het verschil uit.

Testfase met validering

Volgens mij kan een beroepskeuzeonderzoek niet anders zijn dan een traject, waarbij als basis voor de validatie (verdieping) eerst verschillende testen worden uitgevoerd. Testen gericht op: persoonlijke talenten, competenties, kernkwaliteiten, valkuilen (ik noem ze liever aandachtspunten), voorkeuren, interesses, aanleg, eigenschappen, waarden en persoonstype. Dit dient immers eerst bekend te zijn alvorens passende beroepen kunnen worden gezocht. Het gaat namelijk niet alleen om je opleiding of werkniveau. Het gaat om jou, en om wat bij jou past op meerdere facetten.

Om een diversiteit aan gewenste persoonlijke inzichten te verkrijgen zijn dus absoluut meerdere testen nodig. Ik gebruik veelal een vijftal speciaal geselecteerde testen, die samen een zeer scherp beeld van de testpersoon bieden.

Dilemma 1: Er bestaat naar mijn mening nog steeds geen beroepskeuzetest waarbij, naast alle specifieke persoonlijke kenmerken (zoals hierboven aangegeven), écht passende beroepen en beroepssectoren worden weergegeven. Eén test waarmee je in één keer een betrouwbaar antwoord krijgt op bij jou passende beroepen.

Er zullen dus nog steeds meerdere testen nodig zijn om een betrouwbaar antwoord te krijgen. Helaas kosten testen geld en verhogen daarmee de trajectprijs. Maar het toepassen van testen die digitaal worden uitgevoerd, beperken het aantal consulten die nodig zijn om een goed beeld van de klant te krijgen. Doordat je als coach exact weet wat elke test aan toegevoegde waarde biedt, kun je een optimaal inzicht bereiken ten aanzien van de ins- en outs van de testpersoon.

Testfase zonder validering

Er bestaat een verscheidenheid aan (in het algemeen goedkope) beroepskeuzetesten die veelal via internet worden aangeboden.

Dilemma 2: Het aanbieden van een goedkope beroepskeuzetest is verleidelijk. Wellicht haal je daar als coach (omdat je dan goedkoper werkt) meer klanten mee binnen.

Naar mijn overtuiging bieden dergelijke testen echter niet de gewenste diepgang en betrouwbaarheid, die je met toepassing van meerdere testen en bespreking daarvan wél bereikt. Ik zie een enkelvoudige internettest als een soort ‘broekzak – vestzak’ gebeuren: wat je er aan antwoorden op gestelde vragen instopt, komt er in de vorm van 1 of 2 passende beroepen wel weer uit. Maar, er kan geen sprake zijn van diepgang bij afwezigheid van de validering (verdieping). Daarnaast is de beroepenuitkomst over het algemeen geselecteerd uit slechts een beperkt aantal standaard beroepen (vaak niet meer dan 600). Een betrouwbare onderbouwing is er dus niet.

Ook hier kun je dus stellen dat goedkoop duurkoop is. Het uitgangspunt is dat je een goed advies, met goede onderbouwing, wilt zodat je de juiste richting kunt kiezen. En daarvoor is ten eerste gedegen onderzoek nodig. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het je een rib uit je lijf gaat kosten. Kies voor een bureau dat diepgaand onderzoek doet én slim omgaat met de kosten. Met andere woorden: een bureau dat handelt in jouw belang!

Hou onze website, Facebookpagina, Twitter account en/of LinkedInpagina goed in de gaten voor het tweede artikel waar ik verder in zal gaan op de volgende fase van een goed beroepskeuzeonderzoek.

Wil je alvast meer informatie over ons beroepskeuzeonderzoek? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Of meld je aan voor een gratis consult.