Soms ervaart iemand een onrust in het werk, zonder tastbare oorzaak. De taken die je uitvoert zijn leuk, het is gezellig onder collega’s en je salaris is prima. Maar toch kriebelt het ergens. Er mist een stukje voldoening, een stukje spanning. Zou het dan niet kunnen dat je misschien niet lekker zit in je rol als werknemer? Heb je al eens onderzocht of je een goede ondernemer zou zijn?

Onvrede leidt vaak tot verzuim

Nu en dan begeleiden wij werknemers die deze onrust ervaren. Ze houden van hun werk, maar ervaren toch een gevoel van onvrede. Kleine frustraties, die normaliter makkelijk te dragen zijn, worden met de jaren groter en je lontje wordt steeds korter. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Omdat er geen duidelijke oorzaak is, wordt er ook geen actie ondernomen. Er hoeft dan vaak maar iets kleins te gebeuren en iemand valt uit. De oorzaak van het verzuim wordt gezocht in het kleine voorval, terwijl de sluimerende onvrede het proces stiekem al jaren geleden in gang heeft gezet. Het re-integratietraject wordt netjes gevolgd, maar toch blijft er een blokkade.

De doorbraak

Soms blijkt, als we een loopbaancheck doorlopen, dat de weerstand tot terugkeren niet te vinden is in het werk zelf, niet in de bedrijfscultuur of niet in het teamverband. Het is alles tezamen. Iemand wil meer dan dat. Meer dan netjes je werk uitvoeren, om 17.00 uur huiswaarts keren en op de 24e van de maand je salaris ontvangen. Iemand wil uitdaging, een uitdaging die niet in het dagelijks werk te vinden is.

Vaak blijkt uit een loopbaanonderzoek dan al snel dat iemand eigenlijk niet in de wieg is gelegd om voor een baas te werken. In dat geval gaan we de mogelijkheden om zelf ondernemer te worden onderzoeken. En, gegeven, het begintraject als zelfstandig ondernemer is niet altijd makkelijk. Maar uiteindelijk biedt het wel net dat beetje dat je miste. Je motivatie stijgt naar ongekend niveau en je geniet van iedere minuut dat je aan je eigen bedrijf werkt. Voor sommigen ligt de doorbraak dus heel duidelijk in ondernemerschap.

En jij? Ben jij een geboren ondernemer?

Hoewel het altijd iets blijft dat uitgebreid en gedegen onderzocht moet worden, er zijn wel wat eigenschappen die jou een goede ondernemer zouden maken. Kun jij je in de volgende eigenschappen vinden?

Je geeft niet zomaar op

Een (geboren) ondernemer bijt zich doorgaans vast in waar hij of zij in gelooft. Al zit het even tegen, je gaat door. Het werkt niet belemmerend, maar juist motiverend. Je hebt een doel voor ogen en je eist veel van jezelf om dat te bereiken.

Je kunt het ‘verkopen’

Of het nu gaat om het overtuigen van financiers of potentiële klanten. Jij weet precies waarom je in jouw idee of product gelooft en kunt dat feilloos overbrengen. Je hebt veel overtuigingskracht en bent niet bang om jezelf krachtig te profileren.

Je durft verder te denken dan de gebaande paden

Een probleem daagt jou uit en stimuleert juist jouw creativiteit. Je kunt snel schakelen en komt met een creatieve kijk op de zaken met dé juiste oplossing. Misschien verklaren sommigen jou voor gek, maar jij weet dat je goed zit en gaat dat bewijzen ook.

Je bent niet bang (gecalculeerde) risico’s te nemen

Natuurlijk werk je resultaatgericht, maar bent daarbij niet bang om nu en dan een risico te nemen. Je hebt in het beginsel alles goed uitgezocht en onderzocht, waardoor je weet welke kant je op moet om succesvol te worden. Maar niet alles staat in de sterren geschreven. Je weet niet altijd precies hoe de uitkomst zal zijn. Dat is spannend, maar weerhoudt je er niet van bepaalde keuzes te maken. Risico’s nemen hoort bij ondernemerschap.

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit de eigenschappen die jou tot een goede ondernemer kunnen maken. Het zit hem vaak in veel meer dan dit. Twijfel jij weleens of je altijd voor een baas wilt blijven werken? Kriebelt er arbeid technisch gezien ook iets in jou, wat je niet direct kunt duiden? Ons uitgebreide loopbaanonderzoek, gecombineerd met onze ervaring in het begeleiden van werkenden (zowel werknemers als ondernemers), kan dan uitkomst bieden! Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.