Vanuit mijn langdurige ervaring als HRM’er en loopbaanadviseur heb ik mij er vaak over verbaasd hoe gebrekkig sollicitanten inspelen op de in een vacature gestelde eisen en wensen.

De inhoud wordt vaak niet goed gelezen. In plaats van de aandacht eerst eens goed op de inhoud te richten (we noemen dat ‘vacature analyse’) start een sollicitant vaak eerst met een soms wat te uitgebreide ‘open deur’ in de vorm van: “Via de Indeed vond ik op 22 oktober j.l. uw vacature van zorgmedewerker bij uw thuiszorgorganisatie. De inhoud sprak mij direct heel erg aan en daarom solliciteer ik”.

Daarna volgt er dan meestal een opsomming van wat hij/of zij aan opleiding en ervaring heeft opgedaan. Maar juist die opsomming is niet hetgeen dat wordt gevraagd. Wat wel wordt gevraagd is het bondig inspelen op hetgeen van de kandidaat wordt verlangd.

Mijn tip: speel direct in op de eisen en wensen door deze in je sollicitatiebrief op te nemen.

Om je een voorbeeld te geven:

 

Stichting …..,
T.a.v. mevrouw A. Jansen
Postbus ….
2500 DJ Rijswijk

Rijswijk, 25 oktober 2020

Betreft vacature Woonzorgmedewerker, locatie Wassenaar

 

Geachte mevrouw Jansen,

Ik trof uw vacature via Indeed aan en solliciteer daarop graag, omdat ik meen aan alle eisen te voldoen.

U zoekt: Ik bied:
Minimaal een afgeronde MBO niveau 3 opleiding
Werkervaring in een soortgelijke functie
Kennis en affiniteit met de psychiatrie en verslaving
Klantvriendelijkheid, georganiseerd en zelfstandig
Een teamspeler die open staat voor nieuwe ontwikkelingen
Stevig in zijn schoenen staat, sociaal vaardig is en prioriteiten kan stellen
Die in staat is zich in te leven in kwetsbare mensen
.  

Ik ben iemand die breed inzetbaar is en mijn motto is: wat ik nog niet kan,  kan ik leren.

Graag zou ik door u uitgenodigd willen worden voor een persoonlijk gesprek.

Voor meer informatie verwijs ik u naar bijgaande CV.

Met vriendelijke groeten,

Wilma Nelissen
Willemstraat 3
2313 WB Leiden
M: 0600223344