door Marina Fransen, La Chiave Praktijk voor Counseling & Coaching

Het UWV maakt elk jaar een overzicht van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, de zogenaamde kansberoepen. Daarmee wordt zichtbaar welke beroepen goede kansen bieden op werk en waar het zinvol is te investeren in scholing.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Hoe deze zich de komende maanden gaat ontwikkelen, is nog onduidelijk. Wel is het zeker dat de werkloosheid de komende maanden verder zal stijgen.

Desalniettemin blijven wij niet bij de pakken neerzitten want waar een wil is, is een weg. Wellicht vind je nu niet de baan van je dromen, maar kun je in elk geval wel ergens aan de slag om op die manier inkomen te garanderen.

Meest kansrijke beroepen

We inspireren je graag met een lijstje van kansrijke beroepen vandaag de dag:

ZORG

In de zorg zijn er al langere tijd veel mensen nodig. Verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen, operatieassistenten, psychologen, specifieke medische specialisten, tandartsen en mondhygiënisten. Een nadeel is dat dit beroepen betreffen die een specifieke opleiding vereisen. Een voordeel is dat je er zeker van kunt zijn dat er de komende jaren voldoende aanbod is qua werk.

ONDERWIJS

Ook in het onderwijs kampen ze al geruime tijd met tekorten aan leerkrachten voor het basisonderwijs, docenten exacte vakken en taaldocenten.

BOUW

Altijd al met je handen willen werken? Dan is hier je kans. In de bouw is men op zoek naar betonwerkers, timmerlieden, kraanmachinisten, dakdekkers, glaszetters en tegelzetters. Voor diegene die wel affiniteit met de bouw hebben maar beter zijn in de voorbereidingen hierop, zijn er de volgende mogelijkheden: werkvoorbereiders en calculators, uitvoerders bouw, grond-, weg- en waterbouw, bodemkundig onderzoekers, bouwkundig/weg- en waterbouwkundig toezichthouders en adviseurs, projectleiders, adviseurs en constructeurs.

INSTALLATIEENERGIE

Ook in deze branche is er een scala aan beroepen waaruit je kunt kiezen. Wat dacht je van loodgieter, leidinglegger gas, water, sanitair en verwarming, monteur, elektricien, monteur elektrische installaties, glasvezelmonteur, installateur/monteur luchtbehandeling, koeltechniek, lifttechniek en beveiligingsinstallaties, meet- en regeltechnicus, monteur meet- en regeltechniek, tekenaar, werkvoorbereider, calculator, uitvoerder, projectleider, ontwerper of constructeur installatietechniek en elektrotechniek.

INDUSTRIE/VOERTUIGEN

In deze branche is men op zoek naar onder andere medewerkers technische dienst, monteurs operators voedingsindustrie, plaatwerkers, programmeurs, verspaners en CNC bedieners. Calculators en werkvoorbereiders werktuigbouw, ontwerpers industriële automatisering, projectleiders, procestechnologen en -onderzoekers, monteurs mobiele werktuigen.

ICT

Jaren geleden was er nog nauwelijks droog brood in te verdienen, maar inmiddels staat de ICT branche ook weer in de lijst met kansrijke beroepen. Een branche die voor met name veel jongeren tot de verbeelding spreekt. Als BI-specialist en datawarehouse ontwikkelaar kun je aan de slag. Evenals programmeur, developer specifieke talen en toepassingen, netwerkspecialisten technische infrastructuur, systeemontwikkelaars, testdevelopers en security specialisten ICT.

En verder…

Ook bij de overheid kun je aan de slag. Hier is men met name op zoek naar beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening/planologie/milieu en stedenbouwkundigen.

Altijd al iets met cijfers gehad? In de financiële/juridische wereld kun je aan de slag als assistent accountant, AA-accountant, register accountant, belastingadviseur en customer Due Diligence specialisten.

Voor de mensen met de groene vingers is er al sinds jaren voldoende mogelijkheden om als hovenier of boomverzorger aan de slag te gaan, maar ook als tractorchauffeur, landbouwmachinist of loonwerker.

Tot slot nog een aantal specifieke beroepen als woningstoffeerder, vloerenlegger en keukenmonteur.

Tijdelijke ‘coronabanen’

Dat corona ook nog voor (tijdelijke) banen zou zorgen, had aan het begin niemand gedacht maar niets is minder waar. Er is vooralsnog nog steeds veel vraag naar klantenservice medewerkers corona testlijn GGD en medisch administratief medewerkers.

Niet bij de pakken neerzitten

Zoals ik al eerder schreef: “Waar een wil is, is een weg” want ondanks bovenstaande specifieke(re) beroepen, is er ook nog altijd voldoende werk te vinden op andere vlakken. Administratief medewerkers, of baliemedewerkers, ik zie nog voldoende vacatures door het hele land heen staan. Toch een bepaalde droom die nu niet realiseerbaar lijkt? Kijk wat er nu mogelijk is om te werken aan je toekomst. Alvast een opleiding volgen in de door jouw geambieerde richting naast je werk als monteur of als receptioniste. Want eens houdt ook deze crisis op en is er weer voldoende vraag in de branches die het nu een stuk minder druk hebben.

Een goede periode wellicht om eens na te denken over wat je nu graag zou willen doen. Wij kunnen je helpen dit te doorgronden! Ons beroepskeuze-onderzoek vertelt je uitvoerig waar voor jou kansen liggen. En met onze sollicitatie- en presentatietraining stomen we je klaar voor je sollicitatie. Ook kunnen wij uiteraard samen met jou op zoek naar die nieuwe baan. Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.