Solliciteren en een baan bemachtigen is normaal al een uitdaging. En dat is het al helemaal als je een beperking hebt. Het is lastiger om een passende baan te vinden en dan heb je vaak ook nog hulpmiddelen of aangepaste werktijden nodig om je werk goed te kunnen uitoefenen. En dat wil je misschien wel tijdens je sollicitatie ter sprake brengen.

In dit artikel geven we je in samenwerking met carrièreplatform CVster.nl drie tips hoe je dit tijdens de sollicitatieprocedure het beste kunt aanpakken.

Tip 1: Meld je beperking niet in je cv en sollicitatiebrief

Je cv maak je met een beperking op dezelfde manier als iemand zonder beperking. Vermeld je beperking niet op je cv, maar richt je op je opleidingen, eventuele werkervaring, vrijwilligerswerk en vaardigheden. Vertel ook over jezelf, bijvoorbeeld wat je sterke punten en belangrijkste eigenschappen zijn. Vermeld alles op je cv wat ervoor kan zorgen dat je interessant bent voor werkgevers.

Bij je cv komt meestal ook een sollicitatiebrief. Vermeld hierin alleen je beperking of handicap als het voordelig is voor je potentiële, toekomstige werkgever. Bijvoorbeeld als deze aangeeft voorkeur te hebben voor iemand met een beperking met oog op hun interne diversiteitsbeleid. In andere gevallen laat je het weg.

Tip 2: Stel je kwaliteiten en vaardigheden centraal

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor op de vragen die je kunt krijgen en op welke vragen je zelf wilt stellen. Zo kun je het gesprek met het nodige zelfvertrouwen aangaan. Tijdens het gesprek wil je natuurlijk zo eerlijk mogelijk over jezelf zijn en heb je misschien de neiging om meteen over je beperking of handicap te beginnen. Toch is het verstandig om dit niet te doen. Je stelt dan namelijk niet je kwaliteiten en vaardigheden centraal, maar juist je beperking.

Tip 3: Bespreek je beperking alleen in het sollicitatiegesprek als het nodig is

Werkgevers mogen niet naar eventuele arbeidsbeperkingen en je gezondheid vragen. Je bent ook niet verplicht om tijdens het sollicitatiegesprek over je beperking of handicap te vertellen, tenzij het je functioneren belemmert. Ook als de beperking zichtbaar is, of als je al weet dat je hulpmiddelen nodig hebt hoef je er niet over te beginnen.

Leg liever de nadruk op wat je wel kunt dan op wat je niet kunt. Zorg ervoor dat je je potentiële toekomstige werkgever ervan overtuigd dat jij, ondanks je wel of niet-zichtbare beperking, de juiste persoon bent voor de functie.

Pas tijdens een eventuele tweede gesprek is het verstandig om over je beperking of handicap te vertellen. Werkgevers zijn in dat geval al overtuigd van je kunnen en zullen dan eerder positief reageren op verzoeken voor bijvoorbeeld een aangepaste werkplek. Ook zal je eerlijkheid gewaardeerd worden. Onthoud wel dat je niets hoeft te zeggen en dat je ook niet je hele diagnostiek ter sprake hoeft te brengen. Dat geldt ook over zaken als ziekteverlof bij je vorige werknemer, vragen hierover hoef je niet te beantwoorden. Houd de focus bij de aspecten van je werk en hoe je hun vacature / de functie wilt invullen en welke extra inspanningen je nodig hebt van je werkgever.

Heel veel succes!

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je graag begeleiding tijdens je sollicitatieproces? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op. Met bijvoorbeeld onze sollicitatietraining kom je sterker in je schoenen te staan en ga je met meer zelfvertrouwen het gesprek in. Wij helpen je graag!