Wanneer het even niet zo goed met je gaat, ongeacht of de oorzaak nu op je werk of in je privésfeer ligt, kan dit uit de hand lopen in zoverre dat het je gaat beïnvloeden. Misschien heb je door problemen met een collega niet zoveel zin meer om naar je werk te gaan. Of is je werk juist een welkome afleiding van een situatie thuis, maar functioneer je minder goed. Uiteindelijk moet je een lastig gesprek met je werkgever aangaan. Deze krijgt ten slotte ook te maken met de gevolgen.

Het kan erg moeilijk zijn om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Maar vaak zal achteraf een gevoel van opluchting overheersen. Dan blijkt misschien dat je je meer zorgen maakte dan nodig was. Dat je werkgever je juist graag helpt waar hij/zij kan en dat het probleem opgelost kan worden. En ook als je werkgever geen invloed heeft op een oplossing, kan deze vaak ondersteuning aanbieden.

Algemene tips bij een lastig gesprek met je werkgever

Er zijn een aantal tips, die niet afhankelijk zijn van het soort gesprek dat je gaat voeren. Deze tips zijn bij alle moeilijke gesprekken aan te raden:

Neem, als het kan, altijd het initiatief

En daarmee dan meteen ook misschien wel onze belangrijkste tip: als je een gesprek aan ziet komen, neem dan altijd zelf het initiatief! Dit maakt je sterker. Afhankelijk van de oorzaak waarom het gesprek gevoerd moet worden, laat het zien dat je de situatie serieus neemt, niet je kop in het zand steekt maar wilt zoeken naar oplossingen. Je stelt je zo daadkrachtig op.

Stel het niet uit

Hoe langer je een lastig gesprek met je werkgever uitstelt, hoe moeilijker het aangaan van het gesprek wordt. Ook kan het zo zijn dat het probleem almaar groter wordt, terwijl je makkelijker samen naar een oplossing kunt zoeken als het nog beheersbaar is. Natuurlijk is het belangrijk om te plannen, als je voelt dat je nog voorbereiding nodig hebt (wat wij wel aanraden!). Maar stel het gesprek niet onnodig lang uit.

Bespreek het in vertrouwde kring

Om je gevoel en standpunt helder te krijgen kun je er het best eerst over praten in vertrouwelijke kring. Mensen die dichtbij je staan en je goed kennen kunnen je ook sterken en je zelfvertrouwen vergroten zodat je meer in je kracht komt te staan. Dat geldt natuurlijk voor een gesprek waarin je iets gaat vragen, of misschien wel eisen. Maar dat kan ook erg helpen als het gewoon een spannend gesprek voor je is.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe beter je voorbereid bent, hoe veiliger je je voelt tijdens het gesprek. Dus hoewel je het niet te lang moet uitstellen, is het slim om even de tijd te nemen om alles goed voor te bereiden. En dat doe je zo:

Schrijf zoveel mogelijk op

Door dingen op te schrijven krijg je zaken helder voor jezelf. Begin bij waarom je het gesprek wilt of moet aangaan. Welk probleem of welke frustratie ligt op de loer of is reeds ontstaan. En wat doet dat met jou. Schrijf daarbij ook concrete voorbeelden op. Schrijf niet alleen op wat je wilt gaan zeggen, maar ook hoe je het gaat brengen. Bedenk mogelijke reacties op jouw verhaal en/of vraag en bereid de antwoorden daarop voor. Dat stimuleert ook je creativiteit als je een reactie krijgt die je niet had voorbereid. Je kunt dit alles steeds verder terugbrengen, zodat je uiteindelijk via wat steekwoorden helder je verhaal kunt doen.

Wat wil je bereiken met het gesprek?

Bepaal een helder doel: wat wil jij bereiken? Het kan zijn dat je je hart wilt luchten, over een situatie thuis of in de familie. Dat het gewoonweg belangrijk is dat je werkgever op de hoogte is. Maar misschien heb je een gerichte hulpvraag. Of misschien valt er verder niets te bespreken en ga je alleen een mededeling doen, bijvoorbeeld als je een andere baan hebt aangenomen en ontslag neemt. Kortom: wanneer is het gesprek voor jou geslaagd te noemen?

Wat is redelijk en wat niet

Zoek vooraf ook goed uit wat jouw rechten zijn. En vergeet dan ook niet te checken of je tegen een van de rechten van jouw werkgever in gaat. Het kan zijn dat je zelf enigszins van de ‘regels’ wilt afwijken, maar het kan ook zomaar zijn dat je werkgever dit plots na jouw mededeling voorstelt. Zorg dus dat je weet wanneer je wel of niet in je recht staat, maar ook waar je je aan moet houden als je werkgever daarop staat.

Oefen het gesprek ook eens

Het klinkt misschien wat ongemakkelijk, maar oefenen kan écht helpen. Op zijn minst zorgt het ervoor dat je het gesprek wat minder gespannen in gaat. Door te oefenen maak je het meer ‘eigen’ en niet meer zo ‘nieuw’. Maar het kan natuurlijk ook tot nieuwe inzichten leiden; een benadering die je toch wilt veranderen of een vraag c.q. eis die je nog ietwat wilt bijstellen.

Nog enkele tips voor specifieke gesprekken

Ontslaggesprek

Bepaal heel duidelijk of er voor je huidige werkgever nog een kans is om je te behouden, of niet. Dit is namelijk heel belangrijk voor hoe je het gaat brengen. Als er nog een redelijke kans voor je werkgever is om jou te behouden, wil je dat niet verpesten door nonchalant over te komen. En in dat geval raden we je aan om ook helder te maken voor jezelf wát je nodig hebt om te willen blijven. Waar begin je en wat is je minimum?

Gesprek met hulpvraag uit privésfeer

Onze belangrijkste tip? Wees open! Soms overkomt je iets. En of de ‘schuld’ nu bij jezelf of bij een externe factor te vinden is, als je bereid bent er uit te komen dan zal een werkgever graag helpen daar waar hij of zij kan. Zorg ook dat je voor jezelf goed helder maakt hoe of waarmee jij denkt dat je wekgever kan helpen. Wees concreet.

Gesprek over pestgedrag onder collega’s

Het is goed om zoveel mogelijk voorbeelden te verzamelen. Pestgedrag of ongewenste intimiteiten tijdens het werk kunnen je het leven goed zuur maken. Maar vaak gebeurt dit ook subtiel, waardoor de kracht van het gebeurde voor je gevoel al snel afneemt. Noteer het dus zo snel mogelijk nadat er iets gebeurt. Mocht het mogelijk zijn, dan zou de mening van collega’s -die het gedrag ook terugzien- je enorm steunen. Vergeet ook, ten slotte, niet dat je een vertrouwenspersoon kunt inschakelen om aan je zijde te staan tijdens het gesprek.

Wanneer jij niet lekker in je vel zit in je huidige baan, kunnen wij je wellicht helpen. Samen kijken we waar de schoen wringt, wat ervoor nodig is om weer met een fijn gevoel naar je werk te gaan. En als dat niet bij je huidige werkgever lukt, helpen wij je in de zoektocht naar een nieuwe baan. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.