Ongelukkig zijn in je werk kan vele oorzaken hebben. Het zou ook zo kunnen zijn dat het niet eens aan je werk ligt. Soms kunnen moeilijke periodes in je (privé) leven zorgen voor onrust. Dat kan zelfs onbewust doorwerken, waardoor je denkt dat je ongelukkig bent op je werk. Maar de oorzaak van je gevoel van ‘ongelukkig zijn’ ligt dan heel ergens anders.

Gaat het om af en toe een slechte dag, weerzin tegen het weer opstarten op de maandagen? Of voel je duidelijk steeds meer weerzin om weer aan je werk te beginnen? Ongeacht de dag, maar meer doorlopend? En…ga je dan gewoon door of onderneem je actie voordat je uitvalt? Deze uitval wordt veelal veroorzaakt omdat je het probleem niet aanpakt en daardoor steeds verder overspannen raakt.

Ben ik echt ongelukkig in mijn werk?

Om te achterhalen of de oorzaak echt je werk is, moet je diep in jezelf kijken. Naar gevoel, maar ook naar gedragingen. Probeer je eens écht bewust te worden van beide. Er zijn een aantal signalen die kunnen duiden op het overspannen geraken. Het begint met de vraag of jij jezelf in meerdere van de volgende acht signalen herkent:

1. Op zondag voel je al dat je opziet tegen de maandag

Als je op zondag al druk voelt om maandag weer te moeten opstarten, staat dat een volledig ontspannen zijn in de weg. De zondagen zijn juist bedoeld om uit te rusten en tijd voor jezelf en/of partner/gezin te hebben en die dingen te doen waar je doordeweeks niet aan toe komt. Het is fnuikend dat je je vrije dag laat verpesten door de weerzin die je ervaart om op maandagen weer te moeten opstarten.

2. Je hebt je vakanties absoluut nodig om weer te herstellen en fit te worden

Ervaar je dat je enorm uitkijkt naar je vakanties en de dagen waarop je vakantiedagen kunt opnemen letterlijk aftelt? Dan vraag ik mij af of die eerste periode van je vakantie wel zo fijn zal zijn. Ben je te moe, dan heb je dus eerst tijd nodig om te herstellen en dat is toch erg jammer van die zuur verdiende vrije dagen.

3. Je stelt werk uit dat moet worden opgepakt

Je hebt de neiging om bepaalde taken geen prioriteit te geven, terwijl je weet dat dit wel zou moeten. Je loopt het risico dat je leidinggevende je daarop attendeert. Je ervaart druk, die steeds verder toeneemt. Uiteindelijk pak je deze taak met tegenzin op het laatste moment op. De vraag is of de uitwerking van die taak dan wel goed wordt gedaan. Ook dat zorgt weer voor druk.

4. De werkdag lijkt eindeloos te zijn

Als je passend werk doet vliegt de tijd om en is het zo weer pauze of einde van de werkdag. Maar als het werk je niet past betrap jij jezelf er regelmatig op, dat je op je horloge kijkt met als doel te zien hoeveel uren je nog moet doorgaan. Ook denk je vaak, als je al ouder bent; ‘hoe lang moet ik nog?’ Eens vroeg iemand mij dat in de lift op mijn werk. Ik antwoordde: ‘ik hoop nog zo’n dertig jaar.’ Ik had medelijden met deze persoon.

5. Je bent moe en hebt thuis en op je werk geen zin om anderen te helpen

Je hebt het al zwaar en geen energie meer over om voor anderen veel te doen. Op het werk maar ook thuis roept het inspelen op verzoeken of het oppakken van klusjes weerstand in je op. Je bent prikkelbaar als men je daar op aanspreekt. Je komt niet meer positief over. Verwanten en collega’s gaan anders naar je reageren. Je voelt je niet meer zo betrokken bij alles wat er gebeurt.

6. Je trekt het je niet meer aan, je geeft nergens meer om

Eender wat er aan de hand is op je werk, of er nu iets positiefs of iets negatiefs gebeurt met je opdracht, je klant, je collega’s, de prestaties van het team…het doet je allemaal niet zoveel meer.
Wanneer je je ongelukkig voelt op het werk, dan ben je eigenlijk vooral met jezelf bezig. Je engagement en je betrokkenheid met wat er op de werkplek gebeurt, zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

7. Kleine dingen kunnen je ineens enorm irriteren

Herken je dat, dat je je ineens heel erg kunt ergeren aan kleine dingen of voorvallen? Zaken waar je, in een gelukkige en ontspannen toestand, misschien niet eens oog voor had.
Wanneer je niet goed in je vel zit mis je ook de veerkracht die je dagelijks nodig hebt om zaken die gebeuren te nuanceren en daar geen last van te hebben.

8. Fysiek kunnen er symptomen optreden

Wellicht kun je steeds moeilijker de slaap vatten. Of krijg je vaker last van symptomen als hoofdpijn, kortademigheid (als voorteken van hyperventilatie), stijfheid en dergelijke.
Het is bekend dat deze symptomen vaak optreden bij stress. En hoe langer deze stress aanhoudt, hoe groter de symptomen kunnen worden.

Je kunt ingrijpen en het tij keren!

Wij komen in onze coachsessies heel vaak werknemers tegen die te lang zijn doorgegaan. Signalen dat zij opgebrand raakten hebben zij in de wind geslagen. Vaak is het de angst voor verlies van een baan dat men toch doorgaat. Een andere baan zoeken die beter past gebeurt vaak om diverse redenen niet. In bepaalde beroepen is het lastig of niet mogelijk om taakonderdelen te skippen. Tja, dan zullen andere opties moeten worden gevonden die het werkplezier wel kunnen vergroten. Toch op zoek gaan naar een beroep dat beter bij je past en solliciteren ligt dan voor de hand.

Het draait allemaal om twee belangrijke fases: herkennen en erkennen. Met het doorlopen van bovengenoemde signalen en jezelf bewust maken van gevoelens en gedragingen achterhaal je of jij écht ongelukkig bent in je werk of dat de oorzaak elders ligt. Dat is de fase van herkennen. Ontdek je hierbij dat het inderdaad aan je werk ligt, dan ga je over op de fase van het erkennen. Hierbij kun je de volgende stappen nemen:

Stap 1:

Je kunt eerst zelf onderzoeken wat je wel en niet fijn vindt aan je taakinhoud. In iedere functie is wel iets te vinden dat niet zo goed bij je interesse, aanleg of deskundigheid past. Maak twee lijsten: “vind ik leuk” en “wil ik niet”. Deze lijsten kun je ook gaan aanvullen met werkervaringen uit het verleden. Wat vond je in een vorige baan nu wel leuk en wat (absoluut) niet? Dat is vooral belangrijk in de 3e stap die we verderop bespreken. Kijk of je daarbij wel lijntjes kunt trekken naar je huidige werk. Dat is namelijk waar je je nu eerst op moet focussen.

Stap 2:

Ga eens praten met je leidinggevende en vraag of bepaalde taakonderdelen niet kunnen worden geskipt en/of vervangen, of geruild met een collega voor een taakonderdeel waar jij wel warm voor loopt. Immers, passend werk levert energie en werktevredenheid op in plaats van dat het je energie kost. Wellicht passen taakonderdelen die jou energie kosten veel beter bij een ander.

Stap 3:

Mocht bovenstaande geen resultaat geven, dan is het tijd om door te pakken. Soms zal een werkgever best bereid zijn om mee te denken, maar kan deze gewoonweg niet de nodige oplossing bieden. Hoe graag hij of zij dat ook zou willen. Het is dus belangrijk om ook nu in gesprek te blijven met elkaar. Dat lijkt eng, vooral omdat je al een voorgaand gesprek hebt gehad. Maar realiseer je dat jouw uitval door ziekte of overspannenheid, als het langer duurt dan 6 weken, voor je werkgever heel veel rompslomp en kosten met zich meebrengt. Dat weet je werkgever ook, en daarom is het voor beide waardevol om eerlijk te zijn en blijven.

De Wet Poortwachter stelt dat er na 6 weken ziekte een 1e Spoortraject met een Plan van Aanpak door de werkgever moet worden opgestart. Je krijgt gesprekken met je bedrijfsarts. Ben je langer dan een jaar uit de roulatie of lukt een terugkeer in je eigen of aangepaste werk niet, dan volgt een 2e Spoortraject. Daarbij moet een arbeidsdeskundige en een re-integratiebureau worden ingezet. Wil je lezen hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Vraag dan de brochure via ons op.

Nog een tip: Wat je ook kunt doen is je leidinggevende vragen of hij/zij instemt met het laten uitvoeren van een Loopbaancheck voor jou. Dat is een heel stuk goedkoper dan verzuim en het brengt helderheid over de passendheid van jouw baan. Ook voor je werkgever!

Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op als jijzelf, of één van jouw medewerkers, dreigt vast te lopen. De loopbaancheck is slecht één van de middelen die wij kunnen inzetten om weer op het goede spoor te komen. Wat in jouw specifieke situatie het beste is, gaan we dan samen eerst onderzoeken.