Je zit niet lekker meer in je vel in je huidige baan. Het kan een vorm van verveling zijn, dat je toe bent aan iets nieuws of meer uitdaging. Je haalt er geen voldoening meer uit. Of de werkdruk sloopt je langzaam maar zeker, en verbetering is niet in zicht. Laten we hopen dat dit niet voor jou geldt. Maar is dit wel herkenbaar voor jou? Dan geef ik graag wat tips die je helpen ontdekken welke baan past bij jou.

Wie ben je en wat kun je?

Tenzij je je compleet wilt laten omscholen, is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met je opleiding(en). Maar net zo belangrijk is om te kijken naar wie jij bent. Wat zijn je hobby’s, wat vind je leuk om te doen? Wellicht complimenteert jouw omgeving je weleens met bepaalde kwaliteiten. Of grappen ze weleens over een van jouw (volgens hen) ‘eigenaardigheden’. Hoor je bijvoorbeeld vaak: “Jij ben altijd zó van de cijfers”? Dan zou een financiële of een analytische functie best weleens bij je kunnen passen.

Begin dus eens met het verzamelen van functies, die je vanuit je opleiding(en) zou kunnen bekleden. En vul die lijst aan met functies die bij jou als persoon passen. Ook als je voor dit laatste wat nieuws zou moeten leren. Compleet omscholen is natuurlijk heel wat anders dan een (externe of interne) cursus volgen om iets nieuws bij te leren.

Welke functies bestaan er zoal?

Om te zien welke baan past, wil je zoveel mogelijk functies verzamelen om daarmee een zogenaamde ‘longlist’ van passende functies te maken. En daar kun je diverse hulpmiddelen voor gebruiken. Twee voorbeelden hiervan zijn:

Internet

Op internet zijn vele vacaturesites te vinden. Daar kun je op trefwoorden zoeken en zo zien welke functies bij een bepaald trefwoord matchen. Lees ook de diverse vacatures eens door, om te zien of een functie wel echt bij je zou passen.

Uitzendbureaus en recruiters

Uitzendbureaus en recruiters kunnen je ook in deze oriënterende fase verder helpen. Maak eens een afspraak. Kijk eens welke vacatures er worden aangeboden die jou aanspreken. Of schrijf je in voor een ‘vacature-alert’ of nieuwsbrief.

Het afstrepen begint…

Als het goed is heb je nu een lange lijst met mogelijke functies verzameld. Met de informatie opgedaan tijdens het doorlezen van vacatures, kun je nu gaan afstrepen. Elimineer de functies die misschien wel binnen jouw of een ander interessant vakgebied liggen, maar toch net niet bij jou als persoon passen. Natuurlijk houd je er wel rekening mee dat je in de meeste banen soms iets moet doen wat je minder leuk vindt. Maar dat soort taken of verantwoordelijkheden moeten niet de boventoon voeren binnen een functie. Een baan moet immers energie opleveren en je niet uitputten.

Welke baan past nu écht?

Na het afstrepen houd je een korte lijst over van mogelijke functies. Maar hoe is het nu werkelijk om een dergelijke functie uit te oefenen? Voor je de keuze maakt om te gaan solliciteren, is het wellicht een goed idee om te gaan ervaren hoe het is. Zo kun je door middel van een zogenaamde snuffelstage of een meeloop- of kijkdag een beter gevoel krijgen bij een bepaalde functie. Je kunt bijvoorbeeld via LinkedIn onderzoeken wie al een dergelijke baan uitoefent en daar eens contact mee leggen. Maar ook kun je initiatief nemen en zelf contact zoeken met een bedrijf dat jouw interesse heeft.

Met onze dienstverlening helpen wij je deze, en meer, stappen te doorlopen om zo uiteindelijk te ontdekken welke baan echt bij jou past. We brengen samen al je talenten, competenties, voorkeuren, eigenschappen en wensen in kaart en kunnen putten uit een zeer uitgebreide database van functies. Neem gerust eens vrijblijvend contact op.