Sterker terugkomen na ontslag!

Hoewel wij allen positief proberen te blijven, zijn de gevolgen van de coronacrisis waar we in zitten erg onzeker. De economie dreigt zich nu in een historisch dieptepunt te storten. Bedrijven vallen om, op uitgaven wordt drastisch bezuinigd en er vallen ontslagen. Voor degenen die getroffen zijn door baanverlies geven we in dit artikel graag wat tips om de moed erin te houden en sollicitatietips om sterker naar voren te komen.

Empowerment tips

Sterk in je schoenen staan!

In ieder mens schuilt kracht. Om in deze tijd na een ontslag positief te blijven en in jezelf te geloven is lastig, maar wel noodzakelijk. Met een toename van werkzoekenden is het aantal sollicitanten toegenomen. Naast feitelijke bekwaamheden wordt er tegenwoordig steeds meer gekeken of je in het team past. Een positieve energieke uitstraling zal daarbij zeker helpen. Het is belangrijk je bewust te zijn (of te worden) van je kracht en deze te activeren of te versterken.

Besef, dat jij:

 • de kracht hebt om zelf je houding te veranderen. Jij maakt jouw keuzes, jij bepaalt hoe je tegen een situatie aankijkt en ermee omgaat. Maar jij bepaalt ook of je een slachtoffer bent, of het beste van een nare situatie maakt. Lukt het je niet je te herpakken, dan is het geen schande om daar hulp bij te zoeken;
 • het waard bent om respectvol behandeld te worden. Je hoeft je niet te laten betuttelen door je omgeving die soms beter denkt te weten hoe je weer aan het werk komt.
 • in moeilijke situaties als mens meer aankunt dan je van jezelf dacht. Je krijgt extra kracht vanuit het besef dat je uit deze nare situatie moet ‘overleven’.
 • de mogelijkheid hebt om te leren en te ontdekken. Denk hierbij aan verbreding van je kennis, verdere ontwikkeling van je talenten en vaardigheden, versteviging van je zelfvertrouwen. Dit zou zomaar kunnen leiden naar een nieuwe passie en zelfs loopbaanrichting.

Wees niet bang om hulp te vragen

Hulp vragen is nooit een teken van zwakte. Het getuigt juist van kracht! Je hebt nu eenmaal niet alle kennis in pacht. Een goede psycholoog maar veelal ook een loopbaancoach kan je daarbij helpen. Geloof me, keer op keer zien wij mensen opbloeien na enkele coachgesprekken die gericht zijn op empowerment. Schroom dus niet en vraag om hulp!

Onze sollicitatietips voor jou

Misschien is het nog niet zo lang geleden dat je gesolliciteerd hebt. Maar met de ontslagrondes tijdens deze crisis merken we dat ook veel ‘trouwe’ werknemers hun baan verliezen. Mensen die al jaren niet meer hebben gesolliciteerd. Daarom helpen we je graag op weg met wat sollicitatietips.

 • Het belang van een goede personal branding
  Vroeger was het belangrijk welke indruk je tijdens je sollicitatiegesprek achterliet. Nu begint het al ver voor je eerste gesprek. Het is uitermate belangrijk dat je ‘persoonlijke branding’ op orde is; je persoonlijke pitch, een professioneel LinkedIn- en Facebook account. Recruiters en leden van een selectiecommissie kijken daar vaak naar, om al een beeld van je te krijgen. Zorg er dus voor, dat er geen foto’s of teksten op staan die het beeld van jou kunnen beschamen!
 • Kijk verder dan je neus lang is
  Een gezonde werk-privé balans zorgt dat je productiever, creatiever en efficiënter bent. Waarom zou je dan alleen de focus op je salaris leggen? Kijk daarom ook naar welke (sociale) voordelen een werkgever kan bieden! Is er een budget voor opleiding, is er een goede werksfeer, hoe vrij ben je om thuis te werken of verlof op te nemen, etc.
 • Val (op een goede manier) op!
  Vroeger was er één eenvoudige leidraad waaraan je je moest houden: Je schreef een sollicitatiebrief met cv aan de hand van een voor iedereen eenzelfde opmaak en inhoud. En je stuurde deze per post op. Later werd het heel normaal om via e-mail te solliciteren, maar tegenwoordig is ‘the sky the limit’ – in sommige gevallen dan. Afhankelijk van de functie en/of branche kun je je op meerdere manieren profileren. Denk eens aan een filmpje of een aantrekkelijke Visual. Ben je hier zelf niet in thuis? Wij weten wel iemand.
 • Je netwerk helpt je graag!
  Als er één ding al jaren niet is veranderd dan is het wel dat mensen anderen nog steeds graag helpen. Wees daarom niet te bescheiden en terughoudend, maar vraag om hulp bij je sollicitatie of zoektocht naar een baan. Vraag gerust of men jouw oproep, filmpje, Visual via Social media wil delen of om je te helpen er iets moois van te maken (#dtv)? Laat weten dat je zoekende bent. Mensen denken graag met je mee!

 

We hopen dat onze empowerment- en sollicitatietips je wat verder helpen. Wil je serieus werk maken van een nieuwe baan? Denk dan eens aan het volgen van een beroepskeuzeonderzoek. Of versterk je presentatie met een sollicitatietraining. Neem gerust eens vrijblijvend contact op. We zijn er graag voor je. Want, weet je nog: hulp vragen is geen teken van zwakte, maar getuigt juist van kracht!