Nu we steeds een beetje meer vrijheid terugkrijgen, lijkt het alsof de pandemie eindelijk op zijn retour is. Hoewel Covid-19 veel leed veroorzaakt heeft, zijn er ook lessen uit te leren. Eén van die lessen is: het enorme belang van veerkracht. Het vermogen om klappen op te vangen en toch te blijven staan, op een gezonde manier met de situatie om te gaan en er weer, hopelijk een stukje beter dan daarvoor, uit te komen.

Wanneer ben je gezond?

Natuurlijk ben je gezond te noemen als je niets mankeert aan je lichaam, geen kwaaltjes, geen ziekten hebt. Maar minstens zo belangrijk is je mentale gezondheid. Je kunt fysiek perfect gezond zijn, maar als je mentaal niet lekker in je vel zit kan dat op de lange termijn ook weer resulteren in fysieke kwalen.

Beide kanten van gezondheid zijn dus erg belangrijk en mogen niet verwaarloosd worden. Het is als werkgever en/of leidinggevende dus van belang om de aandacht niet alleen op fysieke gezondheid te richten, maar zeker ook op de mentale gezondheid van je medewerkers.

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is hierbij verreweg het belangrijkste item en wordt daarom als eerste tip benoemd. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.
Met onderstaande tips kun je je medewerkers stimuleren zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen zodat de kans op verzuim aanzienlijk wordt verkleind. Maar soms is dat gewoonweg niet genoeg, of gebeuren er dingen in de privésfeer waar jij als werkgever natuurlijk geen invloed op hebt.

Zorg dus dat je als werkgever preventief actief bent! Grijp niet pas in als je medewerker zich daadwerkelijk ziek meldt. Maar leer signalen herkennen, creëer een veilige omgeving waarin men zich vrij voelt te vertellen dat het even niet zo goed gaat. Neem je mensen serieus en pak signalen dat het met een medewerker even niet zo goed gaat actief op.

Onze 5 tips voor een goede gezondheid van je personeel

Tip 1 : Doe het samen

Het werkt veel beter om je medewerkers bij een dergelijk onderwerp te betrekken, dan als werkgever alles zelf te bedenken en uit te rollen. Ook hier geldt; samen bereik je meer dan alleen. Er leven vast veel goede ideeën onder je personeel zelf, hoe het beter zou kunnen of welke stappen genomen kunnen worden om samen zo gezond mogelijk te blijven. Profiteer van deze vergaarbak aan inspiratie! Door je medewerkers te betrekken geef je ze ook het gevoel dat hun mening ertoe doet, dat ze belangrijk zijn. En dat stimuleert hen enorm. Maak er bijvoorbeeld een vast agendapunt van tijdens werkoverleg, of organiseer met regelmaat een ‘vitaliteitsoverleg’.

Tip 2 : Stimuleer door het leuk te maken

Je kunt veel bedenken om je personeel de kans te bieden gezond te worden of blijven. Maar als men het ziet als een ‘moeten’, dan zal het minder goed werken of er zal minder gebruik van worden gemaakt. Het is prima om je medewerkers uit te leggen dat een wandeling tijdens de lunchpauze goed voor hen is. Maar je stimuleert hen pas echt door het leuk te maken. Voeg er bijvoorbeeld een wedstrijdelement aan toe. Zo kun je ze uitdagen om tijdens de wandeling een gekke foto te maken. Eens per maand kun je deze foto’s dan presenteren waarbij je medewerkers samen de winnaar van de maand bepalen. En die wordt dan beloond met een leuk presentje, naast uiteraard de eer van het winnen.

Tip 3 : Het draait om vertrouwen

Natuurlijk is de ideale situatie dat werknemers zich bij jou melden als ze ergens mee zitten. Maar laten we eerlijk zijn; jij bent ‘de baas’ en maar weinig mensen hebben het gevoel met alles bij hun baas terecht te kunnen. Collega’s kunnen goede vertrouwenspersonen zijn, maar die gaan natuurlijk niet snel het vertrouwen van hun collega schaden door alles aan jou door te vertellen. Zoek daarom een professional van buiten je bedrijf die medewerkers vrij kunnen benaderen als ze ergens over willen praten of advies willen. Bijvoorbeeld een allround (vitaliteits)coach. Iemand die brede kennis heeft van zowel fysieke als mentale gezondheid en mensen de weg kan wijzen als het dieper gaat dan zijzelf kunnen (helpen) oplossen. Deze coach waarborgt de privacy van de werknemer en kan jou als werkgever op anonieme basis adviezen geven.

Tip 4 : Stel budget beschikbaar

Oké het kost je wat, maar is altijd goedkoper dan wat een medewerker in verzuim je kan gaan kosten: stel budget beschikbaar om medewerkers te stimuleren (in hun vrije tijd) te sporten. Of het nu gaat om lidmaatschap van een voetbalclub of samen met collega’s naar de sportschool, help hen financieel om dit te kunnen doen. Dat een medewerker nooit sport kan natuurlijk om desinteresse gaan, maar vaak blijkt ook dat men het zelf gewoonweg niet (of nauwelijks) kan betalen. Laat je medewerkers weten en zien dat je hen daarbij wilt helpen. Dat versterkt ook de band die deze persoon met jou en jouw bedrijf voelt.

Tip 5 : Niet alles draait om werk

Bedenk je goed dat, ook tijdens het werk, niet alles om werk draait. Een geborgen sfeer, ruimte voor ontspanning en gezelligheid zijn enorm belangrijk voor de productiviteit. Kijk eens kritisch naar de kantine en eventuele buitenruimte voor je personeel. We zien vaak dat deze ruimtes puur functioneel zijn ingericht: een kantine is om te eten en buiten moet je kunnen staan (bijvoorbeeld, maar hopelijk niet, om een sigaretje te roken). Punt. Maar de pauze mag zoveel meer bieden dan dat! Is er een mogelijkheid om bijvoorbeeld een gezellige zithoek in te richten in de kantine? Waar men even een tijdschrift kan lezen, terwijl de boterham genuttigd wordt? En een tafeltje met wat stoelen zodat men ook lekker buiten kan zitten bij mooi weer? Een kleine verandering kan vaak al veel opleveren.

Wij hebben natuurlijk enorme ervaring bij re-integratie. Maar door onze levens- en werkervaring nemen wij ook een schat aan ervaring op het gebied van preventie met ons mee. Corinne en ik, Wouter, kunnen jou als werkgever dus op een breed vlak van dienst zijn. Heb je een vraagstuk, of twijfel je of wij je ergens mee kunnen helpen? Neem dan vooral eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zetten alles op alles om jou en je medewerker(s) verder te helpen.